RAILWAY QUESTION BANK WITH ANSWER – LEAVE RULES

QUESTION BANK WITH ANSWER – RAILWAY LEAVE RULES

1. How many days of LAP in a calendar 12 months, a everlasting/ Temporary Railway servant shall be entitled to get?

a) 20 days
b) 15 days
c) 30 days
d) 45 days

Ans:- (c) 30 days in a calendar 12 months; (Para-523 of IREC,Vol-I,1995 version)

2. How many days of LAP in a 12 months, will be credited to an worker?.

a) 30 days
b) 10 days
c) 20 days
d) 12 days

Ans:- (c ) 20 days in a 12 months; (Para-526 of IREC,Vol.-I,1995 version)

3. A feminine Railway worker shall be entitled to maternity go away for

a) 135 days
b) 120 days
c) 90 days
d) 130 days

Ans:- (a) 135 days; (Estt. Srl. No. 162/97 & Para-551 of IREC-Vol.I,1995 version)

4. For miscarriage, together with abortion, what interval of Maternity go away could also be granted?.

a) 6 weeks
b) 45 days
c) 7 weeks
d) 43 days.

Ans:- (b) 45 days; (Estt. Srl. No. 72/97 )

5. Paternity go away is admissible with lower than two surviving youngsters for a interval of

a) 10 days
b) 20 days
c) 15 days
d) 25 days

Ans:- (c ) 15 days; (Estt. Srl. No. 162/97 & 154/97)

6. Maximum days of go away on common pay that may be amassed is

a) 120
b) 180
c) 190
d) 300 days

Ans:- (d) 300 days; (Estt. Srl. No. 172/97 )

7. LAP shall be credited to a Railway servant on the charge of

a) 2 ½ days per 30 days
b) Three days per 30 days
c) 2 days per 30 days
d) 1 ½ days per 30 days

Ans:- (a) 2 ½ days per 30 days; (Para-524 of IREC,Vol-I,1995 version)

8. How many days of LAP per 12 months will be credited to a college employees ?

a) 10 days
b) 5 days
c) 7days
d) Eight days

Ans:- (a) 10 days; (Para-525 of IREC,Vol-I,1995 version)

9. How many days of LHAP will be amassed to an employeet in his service life?

a) 300 days
b) 450 days
c) 600 days
d) Un restricted

Ans:- (d) Unlimited; (Para-526 of IREC,Vol-I,1995 version)

10. A male railway servant could also be granted Paternity go away having surviving youngsters

a) Less than two
b) One
c) Four
d) Three

Ans:- (a) Less than two surviving youngsters; (Para-551(A) R-I)

11. Up to what restrict, maternity go away could also be mixed with any sort of go away?

a) One 12 months
b) Two years
c) Unlimited
d) Six months

Ans:- (a) One 12 months; (Para-551, R-I)

12. A Trade Apprentices could also be granted go away on full stipend for a interval not exceeding———– days per 12 months.

a) 15 days
b) 13 days
c) 10 days
d) 12 days

Ans:- (d) 12 days; (Para-534, R-I)

13. Apprentice Mechanics in Railways Workshops could also be granted go away on full stipend for interval not exceeding……

a) 16 days
b) 20 days
c) 25 days
d) 30 days

Ans:- (a) 16 days; (Para-533, R-I)

14. Gazetted officers could also be granted LAP for the interval exceeding 180 days however not exceeding ………, if go away granted out aspect India.

a) 200 days
b) 240 days
c) 230 days
d) 250 days

Ans:- (b) 240 days; (RBE No. 42/92)

15. Study go away shall rely for :-

a) Reckoning seniority
b) Reckoning increment
c) Earning LAP
d) Earning LHAP.

Ans:- (c ) Earning LAP (R-I, 556)

LEVEL-II

16. Which of the next class is entitled for hospital go away?

a) Group ‘A’
b) Group ‘B’
c) Group ‘C’
d) Group ‘D’

Ans:- (d) Group ‘D’ solely. (Para-554 of IREC, Vol.-I)

17. When no go away is admissible beneath another rule, the go away granted is called

a) LAP
b) LHAP
c) SPL Leave
d) Extra odd go away.

Ans:- (d ) Extra odd go away (Para 530, R-I)

18. Maximum encashment of go away on common pay is…….

a) 200 days
b) 180 days
c) 360 days
d) 300 days

Ans:- (d) 300 days; (E. S. No. 172/97)

19. Who is the authority to sanction Special Disability Leave?.

a) Senior Scale Officer
b) J A Grade Officer
c) DRM
d) ADRM

Answer:- (d) ADRM (Rule 552, 553, R-I).

20. Leave of any variety will be mixed with trip within the case of

a) Officers
b) Office Staff
c) Running Staff
d) Rly. School Teacher
Answer:- (d) Rly. School Teacher (Para 525, R-I).

21. What is the utmost interval of go away on Average pay at time {that a} Railway servant could also be granted?

a) 120 days
b) 160 days
c) 180 days
d) 300 days

Ans:- (c) 180 days; (Para 523, R-I)

22. What is the utmost restrict of Leave not due that could be granted to a everlasting Rly. Servant throughout his whole service interval?

a) 360 days
b) 380 days
c) Unlimited
d) 300 days

Ans:- (a) 360 days; (E. S. No. 31/89 & Para 528,R-I, 1995 version)

23. Within which interval, Paternity Leave will be granted?

a) Six months
b) Three months
c) Four months
d) 15days

Ans:- (a) 6 months; (E. S. No. 05/2000)

24. Special Disability Leave on common pay granted for accident on responsibility shall not exceed………

a) 120 days
b) 125 days
c) 360 days
d) 280 days

Ans:- (d) 280 days; (Para 553 (iii), R-I)

25. Paternity go away can also be admissible to

a) Casual Labour
b) Casual labour with short-term standing
c) After completion of 180 days of service
d) After common absorption

Ans:- (b) Casual labour with short-term standing; (E. S. No. 143/99)

26. Staff of which Railway are entitled to avail additional Casual go away?

a) SER
b) ECOR
c) NFR
d) ECR

Ans:- (c) NFR;

27. Whom does the Compensatory Casual go away is admissible?

a) Supervisory employees
b) Group ‘D’ employees
c) Group ‘C’ & Group ‘D’ employees however not supervisor
d) Stenographer & Confidential Assistant

Ans:- (c) Group ‘C’ & Group ‘D’ employees however not supervisor; (E. S. No. 27/61)

28. Quarantine Leave

a) Withdrawn
b) Admissible in crucial illnesses
c) For Eye illness
d) Wife’s Sickness
Ans:- (a) Withdrawn; (Para, 555, R-I)

LEVEL-III

29. Commuted go away is admissible on

a) Medical Certificate
b) Request of an worker
c) Discretion of competent authority
d) None

Ans:- (a) On Medical Certificate; (Para, 527, R-I)

30. If a Railway worker applies for a sort of go away say LAP, upfront, the competent authority could……..

a) Sanction as CL
b) sanction as LWP
c) refuse to sanction it
d) convert it as commuted go away

Ans:- (c) Refuse to sanction it; (Para, 503, R-I)

31. A Railway shall be granted go away of any variety for a steady interval of not exceeding……

a) 3 Years
b) Four years
c) 5 years
d) 6 years

Ans:- (c) 5 years; (Para, 510, R-I)

32. Which of the next go away will be mixed with vaction in case of a faculty instructor?
a) Only LAP
b) Only LHAP
c) Any sort of go away
d) Special incapacity go away

Ans:- (c) Any sort of go away; (Para, 525 (d) , R-I)

33. How many events does a workshop employees be granted half a day’s LAP?

a) 6 events
b) 10 events
c) 6 events
d) 12 events

Answer :- (a ) 6 events ( Para539/2, R-I)

34. Hospital go away granted to a non-Gazetted Rly. Servant mustn’t exceed a complete of ……..when mixed with different go away

a) 24 months
b) 26 months
c) 28 months
d) 18 months

Answer :- (c ) 28 months (554/4, R-I

35. What is the utmost limitation of Leave Not Due granted on medical certificates throughout the whole interval of service?

a) 360 days
b) 365 days
c) 370 days
d) 390 days

Ans:- (a) 360 days; (E.S.No.30/89)

36. Maximum of research go away that may be granted to an worker throughout his whole service interval is ……..
a) 36 months
b) 28 months
c) 24 months
d) 30 months

Answer :- (a ) 36 months (170/98 )

37. In case of ‘Cut in pension’, for obligatory retirement as a measure of punishment, go away encashment is admissible for…
a) 360 days
b) 150 days
c) un utilized days
d) not eligilble
Ans:- (d) not eligilble; (E.S.No.334/87)

38. Which of the next go away could also be granted to a Rly. Servant, Volunteered to donate blood in Govt./Rly. Hospitals for railway workers.

a) Special Casual go away
b) informal go away
c) LAP
d) LHAP

Ans:- Special Casual go away.

39. If a railway servant resigns from service throughout research go away, and it’s transformed into common go away as LAP/LHAP leaving steadiness, such a steadiness shall be handled as….

A) unauthorized absence
b) Extra odd go away
c) Study go away
d) Leave not due

Answer:- (b) Extra odd go away (R-I, Appv./ul/2/w)

40. Who is the Authority to grant research go away overseas?
A) Rly. Board
b) GM
c) DRM
d) CPO

Answer:- (a) Rly. Board (E.S.No.77/02)

41. Who is the Competent Authority to grant research go away inside India?
A) Rly. Board
b) GM
c) DRM/CWM
d) CPO

Answer:- (b) Rly. Board (E.S.No.77/02)

42. Who is the Competent Authority to grant research go away for Group ‘C’ & ‘D’ classes inside India?
a) Rly. Board
b) GM
c) DRM/CWM
d) CPO

Answer:- (c ) DRM/CWM (E.S.No.77/02)

43. What is the Maximum becoming a member of time admissible to a Railway Servant?

a) 10 days
b) 12 days
c) 15 days
d) 16 days

Answer:- 15 days in case of air journey is concerned (Para- 1108, R-I, 1995)

44. Which of the next worker does Special Casual go away is admissible beneath household welfare scheme?

a) Male worker
b) Female worker
c) Both male & feminine worker
d) None

Answer:- (c ) Both male & feminine worker (E.S.No.100/ 84)

45. Under small household norms a railway worker is entitled to get Special Casual go away as much as…….

a) 14 days
b) 16 days
c) 20 days
d) 25 days

Answer:- 14 days (E.S.No.100/ 84)

46. Special Casual Leave is admissible foe workers who reside at a spot the place the date of polling is totally different from that of place….
a) 1 day
b) 2 days
c) Three days
d) Four days

Answer:- 1 day (E.S.No.122/ 87)

47. Who is the authority to grant Special Casual Leave for Bundh,Curfew or different disturbances?
a) PHOD
b) HOD
c) DRM
d) ADRM

Answer:- (b) HOD (DRM/CWM) (E.S.No.4/ 85)

48. What is the utmost Casual go away admissible in a calendar 12 months for scouting/
Sports actions?

a) 30 days
b) 45 days
c) 15 days
d) 25 days

Answer:- 120 days (E.S.No.33/ 05)

49. Special Casual Leave is granted to cowl the interval of absence of Rly. Servants attending JCM…

a) Not greater than 5 days in a 12 months
b) Not greater than 10 days in a 12 months
c) 6 days in a 12 months
d) 10 days in a 12 months

Answer:- (a) Not greater than 5 days in a 12 months 14 days (E(L0 66 NM-1/21 dt 25-1-67)

50. If the switch includes change of station, and the space between the outdated and new station is lower than 1000 ok.ms, what number of days of becoming a member of time is admissible?

a) Not greater than 5 days
b) 10 days
c) 12 days
d) 15 days

Answer:- (b) 10 days (Rly. Bd’s No. E(G)79/JT1/1 dt. 21.02.1980)

Translate »
You cannot copy content of this page